Pentru prima dată, Paștele a fost sărbătorit în jurul anului 1.400 î. Hr, la evrei.  De altfel, Paștele creștin derivă din Paștele evreiesc (Pesach-  fiind cuvântul de origine). 

Paştele este cea mai veche şi importantă sărbătoare a creştinătăţii. În creștinism, Iisus moare pentru păcatele noastre, sacrificându-și forma umană ca pedeapsă pentru greșelile umanității. Revenirea la viață este, pentru omenire, puterea supremă care înlătură cea mai mare teamă pe care o avem. Renașterea înseamnă schimbare, evoluție, progres.

Foarte multe obiceiuri sunt legate de această mare sărbătoare:

În noaptea de Înviere, fiecare dintre noi poartă o lumânare, simbol al biruinței vieții asupra morții și a luminii asupra întunericului. Se spune că la întoarcerea acasă, cel care aduce Lumina Sfântă de la slujba de Înviere trebuie să facă o cruce din fum pe grinda uşii, pentru ca toată gospodăria să fie protejată de cele rele. 

Incondeierea ouălor reprezintă un obicei străvechi în tradiția românească. Culoarea roșie în care se vopsesc ouăle reprezintă sângele vărsat de Mântuitor pe cruce. O reală metaforă pentru renașterea prin sacrificiu. In cultura populară, ziua în care se înroșesc ouăle este joia din săptămâna patimilor, cunoscută și sub denumirea de Joia Mare. Se spune ca ouăle înroșite în această zi, nu se strică tot timpul anului.

În Moldova, tradiţia spune că trebuie să ne spălăm pe faţă cu apa dintr-un vas în care au fost puse flori, bani şi un ou roşu. Astfel vom fi rumeni precum oul roşu, bogaţi şi sănătoşi. Potrivit aceluiaşi obicei, cel care se spală ultimul din acest vas ia banii.

În Bucovina, fetele tinere merg la biserică în noaptea de Înviere şi spală limba clopotului cu apă neîncepută. Apoi, în zori, fetele se spală pe faţă cu această apă fiindcă astfel le-ar face mai atrăgătoare pentru flăcăii din sat.

O altă tradiție legată de această sărbătoare este tradiția iepurașului, care aduce cadouri în pragul primăverii. Tradiția iepurașului de Paște s-a născut în Germania, fiind menționată în cărți în jurul anului 1500 și răspândindu-se rapid în toată lumea.

Cu ocazia Sarbatorilor Pascale, Iepurașul vine cu o supriză la Minimizer:  în perioada 1-14 Aprilie, iepurașul aduce la orice statuetă Minimizer,  o sedință foto profesională. Vezi mai multe aici!