Primăvara începe oficial cu ziua de 1 martie. Anul acesta, însă, primăvara ne-a făcut numai cu ochiul prin februarie, pentru ca mai apoi să se ascundă și să facă loc gerului și viscolului. Dar nu-i nimic. Până când se decide să se lase văzută și admirată în deplinătatea ei, noi vom merge cu gândul către sărbătorile dedicate anotimpului florilor.  Prin urmare, ne-am gândit să povestim mai multe despre cele mai importante doua zile din ziua Martie. 

 

Martisor

Nimic nu spune “primăvară” în România precum sărbătoarea Mărțișorului. Marcată prin șnurul alb-roșu purtat in jurul incheieturii sau prins în piept, sărbătoarea nu este specifică numai spațiului românesc. Bulgarii  de exemplu, au o sărbătoare asemănătoare denumită Martenitsa, celebrată tot cu acest snur alb-rosu. Alte câteva țări din zona balcanică sărbătoresc și ele venirea primăverii într-un mod asemănător, însă numai România, Republica Moldova, Bulgaria și Macedonia au depus un dosar la UNESCO pentru introducerea Mărțișorului în patrimoniul imaterial. Astfel, de anul trecut, Mărțișorul face parte din cultura universală.

 Tradiția micului obiect de metal legat de șnurul bicolor datează din vremea Dacilor, motiv pentru care obiceiul este răspândit și în alte țări care au venit în contact cu civilizația dacică. Acum 8000 de ani, dacii obișnuiau să lege cu un șnur bicolor un bănuț pe care mai apoi îl purtau pentru a aduce noroc.

În zilele noastre, bănuțul a fost înlocuit cu alte obiecte aducătoare de noroc precum potcoave sau coșari, dar și cu o multitudine de alte mici obiecte metalice pe care domnii le dăruiesc doamnelor. Unii au renunțat complet la tradiția purtării mărțișorului și oferă altfel de cadouri de 1 martie pentru a marca venirea primăverii.

8 Martie

Ziua Internațională a femeii își are originile în mișcarea socialistă de la începutul secolului 20 când Partidul Socialist al Americii a luat decizia de a o celebra. Inițial ziua propusă a fost cea de 28 Februarie, însă mai apoi, în 1910, ziua de 8 martie a fost aleasă ca zi oficială în cadrul Conferinței Internaționale a Femeii. Ca urmare a intensificării mișcărilor politice socialiste în Europa și apariția bolșevicilor, iar mai apoi a Uniunii Sovietice, Ziua Internațională a femeii a fost sărbătorită în mai multe țări din Europa. Până în 1977 când Națiunile Unite au proclamat această zi ca Ziua Națiunilor Unite pentru drepturile femeilor și pacea în lume, ziua de 8 martie era sărbătorită în principal numai în țările URSS sau parte din blocul comunist. Acesta este și motivul pentru care zilei de 8 martie nu i se acordă la fel de multă importanță în spațiul vestic.

În prezent în România, ziua de 8 martie este sărbătorită ca Ziua Femeii, fără a i se mai acorda statutul de sărbătoare socialistă ce marchează eliberarea femeii sau începutul Revoluției Bolșevice din Rusia. Ziua este un prilej de a marca importanța femeii în lume și în viețile noastre de zi cu zi, aducând un omagiu mamelor, soțiilor, prietenelor sau cunoștințelor de sex feminin. În mod obișnuit, ziua se celebrează prin evenimente dedicate femeilor și prin cadouri potrivite doamnelor și domnișoarelor – de la tradiționalele buchete de flori, până la statuete Minimizer. 

Cu atât mai mult cu cât vremea de afară nu este foarte prietenoasă cu buchetele de flori. Un cadou original pentru a-ți arăta prețuirea față de iubita, soția sau mama ta poate fi o statueta Minimizer, un portret 3D original al femeii din viața ta.