O poză face cât o mie de cuvinte, dar o imagine 3D? Să luăm lucrurile pe rând și să vedem mai întâi cum se realizează imaginea 3D și cum este ea folosită de Minimizer pentru a realiza un model 3D chiar după forma corpului tău.

O altfel de imagine

Dacă ți-aș spune că astăzi poți afla mai multe despre fotografie, probabil că nu vei fi teribil de interesat. Până la urmă, fotografiile au ajuns să nu mai aibă nimic special. Facem măcar câteva pe săptămână, dacă nu zilnic. Nici măcar nu mai avem nevoie de un aparat foto pentru asta – telefonul e suficient, iar asta nu de puțin timp, ci de ani buni. Însă atunci când vine vorba de imagini 3D, lucrurile stau altfel pentru că, de bine de rău, încă nu este la fel de ușor pentru oricine să recreeze realitatea într-o imagine 3D.

Dar cine face asta și de cât timp? Deși tehnologia recreării imaginilor 3D este răspândită astăzi peste tot în lume în diverse industrii, totul a început acum șase-șapte ani în Germania, acolo unde scanerele corporale erau folosite pentru a imprima proteze ortopedice 3D. De acolo s-a ajuns la posibilitatea de a scana corpul uman în întregime pentru a putea realiza o imagine tridimensională a sa și a-l imprima 3D.

Cum se realizează scanarea corporală 3D?

Desigur că punctul culminant al experienței Minimizer este primirea statuetei în forma sa finală. Însă momentul cel mai interesant este, fără dubii, scanarea corporală. Nu vă gândiți la ceva incomod sau SF în care clienții devin cobai. Nici vorbă de așa ceva. Spune-ți Minimizer o dată și procesul deja a luat sfârșit. Cum de este posibil să dureze așa de puțin? Simplu. Aproximativ 100 de aparate de fotografiat, poziționate în interiorul scanerului 3D capturează simultan o imagine a ta. Astfel, vom avea câte o poză cu tine din toate unghiurile posibile (sau cel puțin din toate unghiurile relevante pentru imagine 3D).

scanare 3d

Durata scurtă a întregului proces îl face ideal pentru copiii foarte mici și jucăuși care nu pot sta locului sau pentru animalele de companie pe care dorești să le scanezi. Însă nu-ți face griji. Cum timpul petrecut în scanner reprezintă o experiență inedită pentru adulți, vei avea suficient timp să te acomodezi cu spațiul, dacă simți nevoia.

Fotogrametria

100 de imagini nu fac o statuie, dar stau la baza planului de construire a ei. Aceste imagini sunt procesate mai apoi de echipa Minimizer într-un software specializat care realizează modelul 3D pornind de la fotografiile ce te prezintă pe tine din fiecare unghi. Cum este însă posibil să stabilești măsurători exacte pentru a ști dimensiunile potrivite, pornind numai de la imagini?

Răspunsul este dat de fotogrametrie, o tehnică specială, dezvoltată la mijlocul secolului XIX, ce determină formele, dimensiunile și poziția în spațiu a obiectelor cu ajutorul fotografiilor. Un model 3D realizat cu acuratețe persupune numeroși parametrii luați în considerare. Însă, cel mai simplu mod de a înțelege cum funcționează principiul de bază al fotogrametriei este să ne imaginăm o fotografie a unei zone geografice făcută din avion. Putem determina distanța reală dintre două puncte aflate pe un plan paralel la planul imaginii, măsurând distanța dintre ele în fotografie și știind, desigur, scala la care a fost făcută poza. Cam așa știm și noi cum să te imprimăm 3D corect, respectând proporțiile.

Ce poti afla in urmatoarele postari pe blog-ul Minimizer: Imprimarea 3D a statuetelor Minimizer

Probabil că te întrebi cum sunt printate 3D statuetele Minimizer si din ce material sunt realizate acestea. Despre toate aceste lucruri poți afla în următoarele două articole în care vom vorbi mai pe larg despre materiale și procesul de imprimare. Până atunci te așteptăm la sediul nostru pentru a discuta despre cum ți-ai dori să folosim fotogrametria pentru a te scana în întregime și pentru posteritate.