Se spune că dragostea e oarbă. Măcar de-ar fi așa și de Valentine’s Day ca să nu trebuiască să mai cumperi aceleași cadouri la care ajungi în fiecare an – inimioare roșii, cutii de bomboane, trandafiri, jucării de pluș. Ajungi să te întrebi de ce cumpărăm cadouri până la urmă sau cum ar fi să îi poți declara iubirea ta fără să cumperi clasicele cadouri care suprasaturează piața. Minimizer îți vine în ajutor cu sugestii de cadouri inspirate de regalitate.

De la bradul de Crăciun la rochia albă de mireasă

Dacă vrem să ajungem la miezul problemei darurilor către cel/cea iubită, poate că ar trebui să ne uităm la o perioadă de timp în care sărbătoarea Sfântului Valentin nu era încă populară. Epoca victoriană a Regatului Unit, denumită astfel după Regina Victoria, ne-a dat multe dintre obiceiurile din ziua de astăzi – printre care și răspândirea obiceiului german de împodobire a bradului de Crăciun, adus în Anglia de Prințul Albert (soțul Reginei Victoria) sau rochia albă de mireasă purtată aproape fără excepție la fiecare nuntă.

Însă dincolo de tradițiile contemporane care sunt tributare acestei epoci, mariajul celor doi este cunoscut ca regula de aur pentru o relație dezirabilă. În mod cert nu am putea crede despre cei doi că ar fi fost schimbători, iraționali sau că s-ar fi comportat nebunesc. Și totuși, cei doi sunt cunoscuți și pentru cadourile ingenioase și elaborate pe care și le făceau unul altuia, considerând că astfel își pot exprima cel mai bine prețuirea. Să vedem dacă ne-am putea inspira din alegerile lor.

Tabloul ascuns timp de 134 de ani

Astăzi, cel mai cunoscut astfel de cadou este un tablou comandat de Regina Victoria pentru a-i fi dăruit Prințului Albert de ziua acestuia. Un semn al iubirii ei, tabloul o prezintă pe regină într-o postură relaxată, specifică intimității a două persoane. Însă, în ciuda faptului că această reprezentare a ei era preferata lui Albert, tabloul a fost ascuns de ochii publicului, întrucât portretizarea Reginei Victoria a fost văzută ca fiind una prea intimă pentru a fi expusă. În fapt, până în 1977 nici nu se știa de existența tabloului, acesta aflându-se acum în colecția regală de artă.

Prince Albert (1819-1861)

Un alt cadou ținut ascuns este o celebră statuie a Prințului Albert, dăruită Victoriei ca dar de nuntă. Pentru că sculptura îl prezintă pe acesta îmbrăcat într-un costum sumar de războinic din Grecia antică, și acest dar a fost ascuns la vremea respectivă de ochii vizitatorilor palatului. Prințul Albert nu a renunțat însă, și a cerut crearea unei alte statui în care costumația sa să îi acopere mai mult trupul pentru a putea fi expusă într-una din sălile publice ale Palatului Buckingham.

Cei doi și-au dăruit multe alte obiecte de-a lungul căsniciei lor, printre care numeroase miniaturi inspirate de aceste două cadouri celebre. Și cum inimioarele roșii de pluș, cutiile de bomboane și trandafirii nu mai sunt de mult o noutate, ce-ar fi să îi dăruiești persoanei iubite o mini-statuetă reprezentându-te chiar pe tine. Până la urmă, cel mai frumos cadou ești chiar tu. Victoria și Albert știau asta cel mai bine. Fie că preferi să te prezinți pe tine așa cum ești în viața de zi cu zi sau într-o postură inedită (nu trebuie să fii un războinic din Grecia antică, poți fi ce vrei tu), cei dragi ție sigur vor fi bucuroși să te aibă întotdeauna aproape. Și nici nu trebuie să fii singur.